Forţele armate malteze au început să coopereze cu garda de coastă libiană pentru returnarea migranţilor din Marea Mediterană, pe baza unui acord secret încheiat de guvernul de la Valletta, scrie duminică ziarul Sunday Times of Malta, citat de Reuters.

Guvernul maltez a refuzat să comenteze informaţia din presă, însă a declarat agenţiei Reuters că există de mulţi ani o colaborare cu garda de coastă din Libia, cu respectarea în permanenţă a legii.

Conform presupusului acord, când este detectată o ambarcaţiune care se îndreaptă spre Malta, forţele armate ale statului insular, membru al Uniunii Europene, solicită intervenţia gărzii de coastă libiene, în vederea interceptării înainte de intrarea în apele teritoriale malteze.

Unele organizaţii neguvernamentale au denunţat acorduri anterioare pe baza cărora Italia a cerut forţelor libiene să recupereze ambarcaţiuni cu migranţi în apele teritoriale ale Libiei. Apărătorii drepturilor omului susţin că refugiaţii sunt expuşi în Libia torturii şi altor abuzuri.

mai mult la www.agerpres.ro

Lasă un răspuns